Important Questions and Answers from Atomic Structure

In this post, we discuss some important Questions and Answers from Atomic Structure. Before we start, please read this article: Atomic Structure in Chemistry and an Atom Definition. If you read this article you can easily understand all the questions and answers.

Important Questions and Answers from Atomic Structure
Important Questions and Answers from Atomic Structure

Read this article first:- Atomic Structure in Chemistry and an Atom Definition

Let’s Start :

Topicwise Questions:Atomic Structure, Electrons, Protons and Neutrons.



1. Question: – What is the number of protons and neutrons in 20X40 atoms? Write the electron structure of the atom.

  • Answer: – The number of protons in the 20X40 atom = 20, the number of neutrons = (40 – 20) = 20, the number of electrons of the atom = 20. Therefore, the electron structure of the atom is 2-T in K cell, 8-L in L cell, 8-M in M ​​cell and 2-C in N cell.
2. Question: – What is the number of electrically charged particles present in Cl-ion? (CL-atomic number 17)
  • Answer: – The number of positively charged particles in the Cl – ion is = 17 and the number of negatively charged particles = 18.
3. Question: – In which part of the proton atom is it?
  • Answer: – The proton resides in the nucleus of the atom.
4. Question: What is the name of the basic particle of an atom?
  • Answer: – The basic particles of an atom are named electrons, protons and neutrons.
5. Question: – Sodium (atomic number-11) 1-electrons form Na +, the electrons are excluded from the K, L, or M cells of the sodium atom.
  • Answer: Since there are 1 electron in the M cell of the Na atom, in this case, the electron is excluded from the M cell of the sodium atom.
 6. Question: – The atomic number of magnesium is 12. What is the number of electrons in Mg ++?
  • Answer: – Atomic number of magnesium = 12; The number of electrons in Mg ++ ion is = 12 – 2 = 10.
 7. Question: – Determine the number of electrons in a 92X235 atom. What is the number of protons and neutrons of an atom?
  • Answer: – 92X235 atoms consist of 92 protons, and 92 electrons. Thus, the total number of electrodes is = (92 + 92) = 184. The mass of the atom is = 235. So the number of neutrons of the atom = mass number – number of protons = (235 – 92) = 143.

8. Question: – What is the nature of proton radiation?

  • Answer: – Proton is a positive or positively charged particle.

9. Question: Write with two isotopes of hydrogen.

  • Answer: – Two isomers of hydrogen are – [i] 1H2 (deuterium), [ii] 1H3 (tritium).
10. Question: – The number of electrons and neutrons in an atom is 6 and 8 respectively. What is the mass of the atom?
  • Answer: The electron number of the atom = 6 – that is, the number of protons = 6 – the number of neutrons = 8 – Therefore, the mass of the atom = the number of protons + the number of neutrons = (6 + 8) = 14.
11. Question: – Which is the heaviest and lightest particle in an atom?
  • Answer: – The heaviest particle in the atom is the neutron and the lightest particle electron.
 12. Question: – What is the total number of neutrons and protons present in an atom?
  • Answer: – The total number of neutrons and protons present in an atom is called mass.

13. Question: – Write the electron format of 20Ca40-atom.

  • Answer: – 20Ca40 – Atomic electron = 20, so the electron format is K2L8M8N2.

14. Question: – If the atomic number of a element is 11, how many electrons will it have in its M orbit?

  • Answer: – If the atomic number of the element is 11, the number of electrons will be = 11. The electron format of the atom of the element will be K2L8M1. So the element of the atom of the element will have 1 electron.

15. Question: – What is the number of protons, neutrons and electrons in the atom of 19K39? How many electrons does an orbit of an atom have?

  • Answer: – The number of protons in the atom of 19K39 = 19, the number of electrons = 19 and the number of neutrons = (39 – 19) = 20. The atom has 2-cells in K-cells, 8-Ls in L-cells, 8-cells in M-cells and 1-electrons in N-cells.

16. Question: – What force holds the central particles together in an atom?

  • Answer: – Nuclear ball holds the nucleus of the nucleus in an atom.
 17. Question: – Express the amount of electron infiltration into one column.
  • Answer: – SI unit electron loss = -1.602 x 10-19 Coulomb.

18. Question: – Which of the elemental particles of the atom is a non-conductive particle?

  • Answer: – Neutron is one of the elemental particles in the atom, without loss.

19. Question: – What is a nucleon?

  • Answer: – The protein and neutron particles in the nucleus of an atom are called the central particles or nucleons.

20. Question: – What is the maximum number of electrons a cell can have in the M-cell of an atom?

  • Answer: – The main quantum number for the M-cell is (n) = 3. According to the 2n2 formula, M cells can have the maximum number of electrons = 2.32 = 18, but for this atom, M cells can have a maximum of 8 electrons in that orbit, in order to be the largest cell in that cell.

21. Question: – What is the name of an atom without a neutron?

  • Answer: – The ordinary hydrogen or atom (1H1) atom is non-neutron.

22. Question: – What are the particles in the nucleus?

  • Answer: – Atoms of all elements other than ordinary hydrogen have protein and neutron particles. The atomic nucleus of ordinary hydrogen is made up of only one protein particle – its nucleus has no neutron particles.

23. Question: – What is the electron radiation of a CGS?

  • Answer: – Electron radiation to CGS unit = -4.8 x 10-10 esu.

24. Question: – Write the name and signal of a cause and an anion of the compound.

  • Answer: – Cation is anion (NH + 4) and anion is nitrate ion (NO-3).

25. Question: – How many protons and how many neutrons does a 57X141 atom have?

  • Answer: – The mass of 57X141 atom is = 141 and the number of atoms = 57. So the atom has the proton number 57 and the number of neutrons = the mass number – the number of protons = (141 – 57) = 84.

26. Question: – Which of the atoms is the heaviest particle?

  • Answer: – The heaviest particle of any atom is a neutron .

27. Question: – What is the value of neutron infusion?

  • Answer: – Neutrons are inert particles. Therefore, the amount of neutron infiltration is zero.

28. Question: – What is the name of an element that is equal to atomic number and mass?

  • Answer: – One element that is equal to atomic number and mass is ordinary hydrogen (1H1).

29. Question: – Nucleotide between Na +, Cl-, Ca, 6C12?

  • Answer: – NaC, Cl-, Ca, 6C12 is a nucleotide of carbon.

30. Question: – What is an electron?

  • Answer: – The number of protons in the nucleus of each atom is exactly as the electrons are equipped with the rest of the atom outside the nucleus. This part of the atom is called the electron mahal.

31. Question: – In what ways can the mass and atomic importance of the element be the same?

  • Answer: – In nature, only one element of the isotone is 100% present. Such as: sodium (11Na23), fluorine (9F19).

32. Question: – What is a centrifugal electron?

  • Answer: – Nuclear atom. The center of each atom has exactly the same number of positively charged electrons, as the negatively charged electrons are equipped with the rest of the atom outside the nucleus. These electrons are called centrifugal electrons.

33. Question: – Which two equal electrons are connected between K +, Cl, Ar, and F?

  • Answer: – The atomic number of K is 19, so the number of electrons of K + = (19 – 1) = 18.
  • The atomic number of Cl is 17, so the number of electrons of Cl = 17.   
  • The atomic number of Ar is 18, so the number of electrons of Ar = 18.  
  • The atomic number of F is 9, so the number of electrons of F is = (9 + 1) = 10.
  • Therefore K +, Cl, Ar, and F have electrons equal to K + and Ar.

34. Question: – How does an atom turn into a mirror?

  • Answer: – When an atom expels one or more electrons from the outermost orbit of its nucleus, or receives one or more electrons in the outermost cell, that atom becomes an ion. Such as: Na – e = Na + (sodium ion); Cl + e = Cl- (chloride ion) etc.

35. Question: – What is the relationship between F-, O2- and Na + ions?

  • Answer: – F-, O2- and Na + ions have 10 electrons in each case. So they are isoelectronic.

36. Question: – What is a luminous electron?

  • Answer: – The electrons in the outermost cell of the atom that participate in chemical reactions are called electrons.

37. Question: – What does the originality of an atom depend on?

  • Answer: – The basicity of an atom depends on the atomic number or atomic number of the element.

38. Question: – The mass numbers of the three atoms are 31, 32, 34 and their neutrons are 15, 16, 16, respectively; Which of the two isotopes of the atom?

  • Answer: – The proton numbers of atoms here are (31 – 15) or 16, (32 – 16) or 16 and (34 – 16) or 18 respectively. That is, each of the atoms with masses 31 and 32 has a protein number of 16, that is, their atomic number is equal, but the mass is different. Therefore the first two atoms of the atoms are isotopes of any element.

39. Question: – What is a nuclear mass?

  • Answer: – The actual mass of an atom of an element is expressed as the unit of atom (amu). 1 amu = 1.66 x 10-24 g.

40. Question: – What is a Nuclear Ball?

  • Answer: – The force that attracts the nucleons to act as a nucleus that binds them tightly to the nucleus.

41. Defense: What is heavy water?

  • Answer: – The water in which deuterium replaces ordinary hydrogen is called heavy water (D2O).

Atomic Structure in Chemistry and an Atom Definition

Thanks For Reading .Hope this post helps you.

Leave a Comment